اطلاعیه
دروس دو واحدي اشنايي با مكاتب مشهور طب مكمل و همچنين اصول طب ايراني
--
رئیس محترم دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ...
سلام علیکم
همانگونه که مستحضرید طبهای سنتی و مکمل طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت و مراکز مرتبط در کشورهای پیشرو، گروهی از اعمال و محصولات درمانی یا سلامتی هستند که بخشی از طب رایج نمی باشند. این تعریف بیانگر این حقیقت است که روشهایی برای سلامتی و درمان در جوامع وجود دارند که در دانشکدههای طب رایج به آنها پرداخته نمی شود، ولی این روشها در سلامت مردم (مثبت یا منفی) موثرند، و اتفاقا آمارها نشان میدهند که استفاده از آنها به شدت رو به رشد و گسترش است. بنابراین دولتها و سازمانهای جهانی طی دو دههی اخیر در صدد شناسایی، آموزش، پژوهش، استانداردسازی و قانونگذاری در این حوزه برآمدهاند. سازمان جهانی بهداشت پس از اجرای اولین برنامهی استراتژیک در زمینهی طبهای سنتی و مکمل (2002 – 2005) و پس از سه مطالعه جهانی (Survey) با مشارکت 179 کشور عضو؛ در حال حاضر برنامهی استراتژیک ده سالهی خود (2014 – 2023) در تمام حوزههای سیاستگذاری، قانونگذاری، ارتقاء آموزشها و پژوهشها برای تولید شواهد، و نیز گسترش دسترسی جوامع به خدمات طبهای سنتی و مکمل را در دستور کار دارد.
طب ایرانی نیز که پیشینهی طولانی از تاریخ و فرهنگ و تمدن و حکمت در کنار تجربهی هزاران سالهی قبل و بعد از اسلام در ایران و سایر کشورهای دنیا را دارد، آنقدر اهمیت ملی و بومی و علمی برای ما دارد که با درک جایگاه درست و شایستهی آن تلاش کنیم در دانشگاههای علوم پزشکی و همچنین مراکز پژوهشی خود به آن بپردازیم تا دوباره به اندازهی قدر و توان خویش بتواند مسیر احیا و ارتقاء و توسعه منطقی خود را طی کند.
حسب اسناد بالادستی نظام، از جمله بند دوازدهم سیاستهای کلی سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری، سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی و مواد قانونی تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصوب مجلس شورای اسلامی؛ بازشناسی، تبیین، ترویج و نهادینه نمودن طب سنتی ایرانی از وظایف همه دستگاههای ذیربط، با محوریت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده که باید به آن پرداخته شود.
بر اساس آنچه که در بالا به اختصار اشاره شد و همگام با تجربه جهانی از ادغام آموزش اجمالی طبهای سنتی و مکمل در کوریکولوم آموزشی دانشجویان پزشکی و سایر گروههای علوم پزشکی، درس دو واحدی آشنایی با مکاتب مشهور طب مکمل و همچنین اصول طب ایرانی، از سال جاری در قالب آموزش مجازی از طریق دانشگاه علوم پزشکی مجازی اجرایی خواهد شد، تا از این مسیر بتوان فرصت احیاء و توسعه و بازخوانی علمی طب ایرانی و برخی مکاتب طب مکمل، و خدمات طب فراگیر به بیماران را بر اساس شواهد علمی موجود و آنچه که تولید خواهد شد فراهم نمود. بدیهی است کسب توانایی بیشتر برای گروه پزشکی و آموزش مردم برای تفکیک موارد غیر علمی و غیر صحیح کار ارزشمند دیگری است که امیدوارم این مسیر نیز پیگیری گردد.
در فایل پیوست، که در اولین جلسه از درس دو واحدی مذکور تدریس میشود، وضعیت موجود، چالشها، و افقهای ملی و بین المللی پیش روی طبهای سنتی و مکمل به طور اجمال بیان شده، و سعی شده است نگاهی علمی و همه جانبه و به دور از افراط و تفریط یه این بخش از علم داشته باشد.
ضمن تشکر از دست اندرکاران تدوین این درس، مقتضی است برگزاری این درس دو واحدی به نحو مقتضی به دانشجویان محترم اطلاع رسانی گردد. امید است اجرای این برنامه گامی موثر در توسعه طب ایرانی و اعتلای جایگاه این گنجینه ارزشمند در دانش پزشکی گردد.
رونوشت:
جناب آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت استحضار
اعضای محترم شورای معاونین جهت استحضار
معاونین محترم آموزشی دانشگاه /دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی ... جهت استحضار
مدیران ودبیران محترم حوزه معاونت آموزشی جهت استحضار